maanantai 17. lokakuuta 2016

Olin päiväkodissa, jossa ryhmässä oli pienet juuri maahan saapuneet, kielitaidottomat sisarukset. Myöskään vanhempien kanssa ei ollut yhteistä kieltä. Kysyin Facebookin lastentarhanopettajien ryhmältä kokemuksia, miten olivat toimineet pienten kielitaidottomien lasten kanssa, miten ja millaiset asiat olivat tuntuneet onnistuneilta?

Pienempiä voi rauhoittaa äänite (esim. whatsapp), jossa äiti tai iskä sanoo omalla kielellä, ettei ole mitään hätää ja että äiti tai iskä tulee sinut hakemaan iltapäivällä.

Laulu ja tanssi 😊

Sylissä pitäminen luo turvallisuutta. Helpot lorut. Muistipeleillä olen opettanut sanoja.

Kuvat kuvat kuvat. Meillä se oli ainakin avain kaikkeen. Tehtiin lapselle omat kuvakirjat päivän tapahtumista. Myös googlekääntäjä toimi joskus :D sieltä sai soitettua sen vieraskielisen sanan jota tarvitsi kuten "puisto" "ulos" jne.

Kuvakortit apuna kaikessa mahdollisessa. Paljon nimeämistä! 👍

Myös vanhemmille ollaan käytetty kuvitettua "päiväkirjaa". Kunkin kuvan kohdalle voi näyttää vaikka peukulla, miten on lapsella onnistunut esim. onko nukkunut, syönyt, osallistunut toimintaan, leikkiin jne. Lapsi voi myös erilaisilla hymynaamakuvilla itse merkata, onko ollut kivaa, ei kivaa.. Ollaan vanhemmilta saatu hyvää palautetta tästä😊

Saatiinkohan me veoilta eri kielillä lappu mikä laminoitiin eteisen seinälle. Siinä oli päiväjärjestys kuvina ja teksti "lapsesi on tänään..." ja sai näyttää kuvia jumpasta, unista, syömisestä yms. Todella näppärä vanhempien kanssa. Eri toiminnot oli siihen myös kirjotettu eri kielillä

Hymy, syli, kuvat (päivän kulku, tilannekohtaiset kuvat jne.) ja tukiviittomat.

Pienempiä voi rauhoittaa äänite (esim. whatsapp), jossa äiti tai iskä sanoo omalla kielellä, ettei ole mitään hätää ja että äiti tai iskä tulee sinut hakemaan iltapäivällä.

Opettele muutama päivän kulkuun liittyvä lapselle tuttu sana.

Kuvitetut laulut, lauluja viittomilla ja kuvan käyttö arjessa. Käytä ilmeitä ja kehonkieltä puheen tukena, lapsi oppii kielen nopeasti silloin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti